25 mei 2018, een dag die ieder niet snel ontgaan zal zijn. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) trad die dag officieel in werking, als vervanging op de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Dit bracht grote veranderingen met zich mee, echter vaak nog onduidelijk voor de betreffende partijen. Dat blijkt maar weer uit het laatste nieuws; deze week is de eerste AVG-boete uitgedeeld, met een opzienbarend bedrag van 460.000 euro.

De AVG wet is vorig jaar ingevoerd om alle burgers binnen de Europese Unie te beschermen. De wet zorgt voor meer rechten als burger en meer verantwoordelijkheid voor organisaties om zorgvuldig met persoonsgegevens om te gaan.

Wanneer ik over de AVG wet begin, krijg ik vaak een norse blik en een diepe zucht als antwoord. Een donkere wolk hangt om het onderwerp, voortgekomen uit de onduidelijkheid en vele regels waaraan elk bedrijf moest gaan voldoen. Inlezen, werkprocessen inventariseren, richtlijnen schrijven, acties uitzetten, takenlijstjes afwerken; geen bedrijf zat te wachten op het werk wat de nieuwe wet met zich mee bracht. Vele discussies hebben zich gevormd, door de verschillende manieren waarop regels geïnterpreteerd en toegepast konden worden. Dat de wet als een noodzakelijke set maatregelen wordt gezien is een resultaat van de oproep in mei 2018, waarin werd verplicht actie te ondernemen.


Maar wat als we het van een andere kant bekijken?

Op het moment dat we de uren aan werk even vergeten en kijken naar de achterliggende gedachte, zien we dat de AVG om veel meer dan het beveiligen van systemen en data draait. Achter de vervelende regels en voorwaardelijkheden, ligt een kern van respect. Het zorgvuldig omgaan met de privacy van klanten, medewerkers en externe stakeholders is van uiterst belang voor een goede reputatie. Dat geldt niet alleen voor bestuurders van bedrijven; iedereen heeft de verantwoordelijkheid om een anders privacy te respecteren. We moeten inzien dat we niet aan de AVG wet willen voldoen omdat er anders een boete op de stoep ligt, maar omdat we de privacy van eenieder belangrijk vinden. Het is van groot belang dat privacy niet wordt gezien als een lijst die afgevinkt kan worden, maar als een belangrijk thema waar genoeg aandacht aan besteed moet worden.

Geschreven door: Jens Oude Rengerink

Laat je reactie achter!