Na een zoektocht van twee jaar heb je eindelijk de Nike Air Albert Heijn in je bezit. €10.000,- voor maat 44. Er zijn maar elf paar op de hele wereld! Dat je eigenlijk maat 45 hebt doet er niet toe, want dit paar schoenen is niet om te dragen. Het is een display item voor in je woonkamer. Al snel begint er een gevoel van ‘mismatch’ naar boven te komen. € 10.000,- voor een paar schoenen is toch wel erg veel.

 

Cognitieve dissonantie

Je hebt ongetwijfeld weleens een iets te duur product of dienst aangeschaft. Je begint te twijfelen en het voelt helemaal niet goed. Is het gebrek aan ingewonnen informatie of een gebrek aan zelfcontrole? Dit gevoel wordt veroorzaakt door cognitieve dissonantie. Cognitieve dissonantie is een gevoel van inconsistentie tussen handelingen, overtuigingen, gedrag of gevoelens. Volgens de cognitieve dissonantietheorie van sociaal psycholoog Leon Festinger veroorzaakt dit een onaangename innerlijk toestand die mensen proberen te reduceren door een deel van hun ervaringen opnieuw te interpreteren, zodanig dat ze consistent (in evenwicht) zijn met de overige.

Er zijn drie keuzes hoe je kunt omgaan met deze spanning. Afhankelijk van de situatie kies je voor optie 1, 2 of 3.

Optie 1: Verander je overtuigingen Optie 2: Verander je acties Optie 3: Verander de manier waarop je naar je handeling kijkt (perceptie).

Een sterk merk weet onbewuste verlangens te prikkelen en op de juiste manier bloot te leggen. Wanneer het een conflict oplevert is het merk minder succesvol dan wanneer dat niet gebeurt. Om succesvol te zijn moet een merk daarom het gat tussen de overtuiging en innerlijke verlangens zo klein mogelijk maken. De meest voorkomende wijze is door een suggestie te wekken waardoor je anders naar je handeling kijkt (Optie 3). Om het niet al te theoretisch te maken heb ik een aantal herkenbare voorbeelden.

 

Starbucks

De koffie van Starbucks is niet de beste. Sterker nog, de kans is groot dat er om de hoek een tentje zit waar je veel betere koffie krijgt voor minder geld. Toch zijn we bereid om € 3,- te betalen voor een koffie die niet heel bijzonder is. Waarom? Trendy inrichting, je naam verkeerd geschreven op je beker en het beeld van Hollywood sterren met een Caffè-Caramel-Machiato-Vanilla-Latte-Special in de hand, geven jou de mogelijkheid anders naar je handeling te kijken. Starbucks beschrijft hun doelgroep als “Those who feel that drinking coffee is cool”. Bij Starbucks haal je dus niet alleen een kop koffie. Je verschaft je ook meteen een toegangskaartje tot een lifestyle die volgens je onderbewustzijn cool is en waar jij zeker bij moet horen.

 

Spa Reine

In kraanwater zitten meer nuttige mineralen dan in Spa Reine (Blauw). Het is gezonder, beter voor het milieu en 1000 x goedkoper. Waarom kopen we dan toch water uit een flesje? Spa Reine komt uit de natuur, dat moet wel goed zijn. Het heeft een lange reis gemaakt door verschillende lagen grond in een prachtig natuurgebied voor het werd gebotteld. Spa Reine verkoopt geen water maar een natuurproduct dat heel goed past bij jouw gezonde levensstijl.

 

Nike

Nike verkoopt geen sportkleding. Als ze dat zouden doen zou er constant cognitieve dissonantie ontstaan bij de aanschaf van hun producten. De visie van Nike verraad echter wat ze wel verkopen. "To bring inspiration and innovation to every athlete in the world." “If you have a body, you are an athlete." Nike verkoopt de illusie dat jij net zo goed kunt zijn als de sporters die ze sponsoren. Dat rechtvaardigt dat jij € 250,- betaald voor een paar NIKE Vaporfly hardloopschoenen.

Geschreven door: Ron Lubbers

Laat je reactie achter!