Wordpress is sowieso niet slecht maar of het ook goed is voor jou hangt van je eisen aan je website af. Om de content van een website aan te passen heb je een beheer nodig. In het Engels hebben ze hier de term content management system voor. Vaak afgekort tot CMS. Het komt steeds vaker voor dat klanten een bepaalde voorkeur hebben of bepaalde eisen stellen aan de partij die de website gaat bouwen. In dit blog ga ik dieper in op de verschillen tussen content management systemen zodat je in de toekomst een goede keuze kunt maken.

 

Wat moet een CMS kunnen?

Flexibiliteit, functionaliteiten en gebruikersvriendelijkheid

Belangrijk voor een CMS is dat het flexibel is en niet bepalend is voor het ontwerp van de website. De flexibiliteit mag echter niet ten koste gaan van de gebruiksvriendelijkheid. De ideale basis is wat mij betreft een summier CMS die je op verschillende vlakken kan configureren voor de klant. Op deze manier heb je geen overbodige menu’s in het beheer en komt het in de buurt van maatwerk zonder de kosten en andere nadelen van maatwerk te hebben. Voor een basis website met minimale SEO zou een CMS geen plugins nodig moeten hebben. Wil je formulieren toevoegen of SEO naar een niveau hoger tillen dan moet dit met behulp van Plugins kunnen.

 

Plugins en maatwerk

De meeste websites hebben veel van dezelfde functionaliteiten (zoeken, formulieren en API’s) en binnen het CMS moeten deze standaard ondersteund worden of via een plugin. Soms zijn wensen van klanten zo specifiek dat je niet om maatwerk heen kunt. Het CMS moet developers in staat stellen snel en eenvoudig plugins te kunnen maken. De wensen van de klant moet leidend zijn en het CMS moet daaraan aangepast worden. Wanneer je een website laat bouwen zonder maatwerk plugins denk dan goed na of je deze in de toekomst wil laten maken. Denk hierbij aan koppelingen met systemen zoals boekhouden, funda etc. Het komt wel is voor dat een website in een later stadium uitgebreid moet worden en dat de ontwikkelaars van de website hier onvoldoende kennis voor hebben.

 

Software updates

Zoals in alle software zullen in een CMS ook fouten zitten. Daarom is het belangrijk dat het CMS regelmatig voorzien wordt van updates. Zelf vind ik het een vereiste dat er meerdere keren per maand updates uitkomen. Een team achter het CMS zou dagelijks aan foutoplossingen, verbeteringen en nieuwe functionaliteiten moeten werken. Zo voorkom je dat het CMS achterloopt. Zeker ook op het gebied van beveiliging moet je erbovenop zitten. Hoe groter de user base hoe sneller fouten aan het licht komen. Dit is een groot voordeel van een CMS die door veel websites gebruikt worden. Denk hierbij aan aantallen van 10.000+ websites. Updates zouden niet gelijk op de productie omgeving van de website moeten worden uitgevoerd. Mochten er namelijk problemen ontstaan dan wil je niet dat de website eruit ligt. De bezoeker mag hier namelijk niks van merken. Op een development omgeving zouden updates moeten worden uitgevoerd waarna het systeem nagelopen wordt. Wanneer alles correct functioneert zal het, met bijvoorbeeld versiebeheer, op de productie omgeving worden geplaatst. 

 

Overdraagbaarheid

Voor veel klanten is het belangrijk dat ze niet gebonden zijn aan een partij door een CMS. In de praktijk zal meestal de gehele periode de website bij een partij liggen maar klanten willen graag de mogelijkheid hebben om het CMS over te laten nemen door een andere partij. Wanneer met een eigen CMS gewerkt wordt dan is het bijna niet mogelijk om de website over te dragen.

 

Wat zijn de keuzes?

Open source

Systemen waarvan de broncode vrij toegankelijk is noemen we open source systemen. Aangezien de broncode vrij is zijn deze systemen zonder kosten te gebruiken. Over het algemeen krijgen deze systemen regelmatig updates. Soms kunnen deze updates problemen geven met plugins die aangepast moeten worden voor deze update. Omdat er veel plugins te krijgen zijn is het lastig te zien welke plugins goed bijgehouden worden. Maatwerk is mogelijk doormiddel van een eigen plugin te maken. Een valkuil hierbij is dat sommige bedrijven alleen plugins downloaden en weinig ervaring hebben met maatwerk.

Bekende voorbeelden zijn: Joomla, Drupal en WordPress

 

Licensed systems

Systemen waar je een financiële bijdrage moet leveren om het systeem te gebruiken noemen we licensed systemen. Doormiddel van de bijdrage draag je bij aan de ontwikkeling van het CMS. Er komen dan ook regelmatig updates uit. Plugins zijn er een stuk minder dan bij open source. De bestaande plugins zijn wel van een hogere kwaliteit. Vaak wordt gedacht dat dit gesloten systemen zijn. Dat is niet zo. De documentatie is voor iedereen beschikbaar en vaak kun je een gratis versie van het systeem downloaden. Wil je van alle opties gebruik maken dan moet je de licentie aanschaffen.

Bekende voorbeelden zijn: Craft CMS en ExpressionEngine

 

Saas oplossing

SAAS staat voor Software as a Service. Het gaat hier om software die als een online dienst wordt aangeboden. Bij deze optie hoef je het CMS en hosting niet zelf aan te schaffen maar sluit je een contract af die je vaak maandelijks betaald. Je betaalt zeg maar voor het gebruik van de software. De partij die de SAAS oplossing verzorgd onderhoud van de software en brengt updates uit. Vaak gaat het hier om oplossingen die door duizenden mensen gebruikt worden. Problemen met de software komen hierdoor snel boven drijven. Vaak bieden deze partijen voor het design van de website templates aan. Binnen de templates kun je kleine aanpassingen (logo’s, afbeeldingen en kleuren) doen om je eigen look te creëren. In sommige gevallen kun je eigen templates in het systeem plaatsen. Maatwerk oplossingen zijn moeilijk toe te passen omdat je geen controle hebt over de gehele code. Ook moet je in je achterhoofd houden dat een partij die de SAAS oplossing aanbiedt ervoor kan kiezen om het gehele systeem te vernieuwen en je voor een bepaalde datum over moet naar de nieuwe versie.

Bekende voorbeelden zijn: Squarespace en Wix.com

 

Eigen CMS

Tot slot, het eigen CMS. Er zijn bedrijven die ervoor kiezen om een eigen CMS te ontwikkelen. Als je kijkt naar maatwerk dan kun je via deze methode alle kanten op. Het grote nadeel bij een eigen CMS is de hoeveelheid software updates. Om mee te kunnen met de huidige innovatie moet je dagelijks bezig zijn met de ontwikkeling van het CMS. Helaas is dat bijna nooit het geval bij bedrijven die met een eigen CMS werken. Ook ligt de user base een stuk lager dus de input die verkregen wordt om fouten op te lossen en verbeteringen toe te passen ligt veel lager.

 

Keuze van LimeSquare

LimeSquare bestaat nu ruim 10 jaar. De eerste 8 jaar is er gebruik gemaakt van een eigen CMS. Bij het maken van software moet je altijd nagaan of er iets op de markt is wat hetzelfde doet en 10 jaar geleden was dit er voor LimeSquare nog niet. Sinds 2 jaar gebruiken wij Craft CMS, een Licensed CMS. Als ik deze 2 jaar vergelijk met de 8 jaar ervoor dan valt vooral op dat het licensed CMS continu in ontwikkeling is. Bijna wekelijks komen er updates uit die verbetering, nieuwe functionaliteiten en foutoplossingen bevatten. Omdat meer dan 125.000 websites gebruik maken van Craft CMS is er veel relevante input voor verbeteringen en foutoplossingen. Dit zie je uiteindelijk terug in de kwaliteit van het CMS. 

Als je Craft CMS vergelijkt met een bekend CMS als Wordpress dan merk je dat Craft CMS zich focust op bedrijven die graag van scratch af aan op een eenvoudige manier een CMS willen configureren. Geen overbodige menu’s in het beheer, nee alleen de onderdelen die voor de specifieke website nodig zijn. Uiteindelijk sluit dit perfect aan op de behoeftes van klanten.

Door de grote user base zijn er genoeg plugins van een goede kwaliteit beschikbaar zodat onderdelen op een website die heel gangbaar zijn eenvoudig kunnen worden toegevoegd. Mocht je een wat uitgebreidere vergelijking tussen Wordpress en Craft CMS willen lezen dan kun je deze hier vinden.

Met dit blog hoop ik dat je een beter beeld hebt gekregen van de verschillende oplossingen voor een Content Management Systeem en wat de keuze van LimeSquare hierin is. 

Geschreven door: Remi Freriks

Laat je reactie achter!