Bijna een jaar geleden schreef ik een blog over de impact die voice-search gaat hebben op de vindbaarheid van verschillende websites. Spraak gestuurd zoeken neemt namelijk een steeds grotere plek in in onze levens. Smart devices kunnen steeds meer met onze stem en daarom doen wij ook steeds meer met onze stem. Intelligente home-assistents, zoals de Amazon Echo en het Enschedese Homey van Athom, helpen ons om op basis van commando’s iets uit te voeren. Bijvoorbeeld de verlichting in huis aan en uit zetten. Ook Siri van Apple en Bixby van Samsung helpen mee om ons leven een stukje makkelijker te maken.

 

Siri

 

Toen ik ongeveer een maand geleden met mijn vriendin aan het discussiëren was over de aanschaf van een Dyson stofzuiger, viel mij een paar minuten later iets vreemds op. In mijn Instagram tijdlijn werden advertenties van het merk Dyson getoond. Natuurlijk zou deze advertentie getriggerd kunnen worden op basis van mijn zoekgedrag of mijn interesse in dit in-market segment, maar in dit geval was dat niet zo. Voor dit gesprek heb ik namelijk niets over het merk Dyson óf stofzuigers opgezocht via welk device dan ook. Ditzelfde gold voor mijn vriendin. Hoe kan het dan dat Dyson op dat moment toch in mijn tijdlijn voorbijkomt?

Hetzelfde overkwam mijn collega-internetmarketeer Yordie een tijdje geleden toen hij een six-pack Desperados kocht in de supermarkt. Hij had niets opgezocht over het merk, maar nog voordat hij het product afrekende kwam hij een advertentie tegen op social-media. Ik weet zeker dat iets soortgelijks jou ook al wel eens overkomen is. Je hebt het over die ene vakantie naar Milaan en toevallig zie je diezelfde dag een advertentie van Booking.com met jouw perfecte hotel in het centrum van die stad. Eng hè? Ja, dat is eng, maar toch heb je zelf toestemming gegeven om “afgeluisterd” te worden.

 

Hoeveel intelligente apparaten hebben we gemiddeld in ons huis?

In 2017 had 90% van de Nederlanders een smartphone, 82% van de Nederlanders een laptop en 71% van de Nederlanders een tablet. Al deze devices bevatten een microfoon en kunnen data verzenden naar externe databases of platformen. Naast de veelgebruikte devices zijn er ook andere apparaten met een microfoon die in opmars zijn. Slimme speakers, zoals de Amazon Echo, maken op dit moment hun opmars. 

 

Wat wordt er gedaan met de microfoons die in deze apparaten zitten?

Veel apparaten werken reactief. Dat wil zeggen dat ze uitsluitend getriggerd worden als je toestemming geeft om de microfoon in te schakelen. Een voorbeeld hiervan is een Skype-gesprek dat je op je laptop voert. Dit geldt alleen niet voor iedere dienst en iedere apparaat. Siri, Bixby en Alexa moeten de hele dag meeluisteren om geactiveerd te kunnen worden op hun commando. Zeg je “Hey Siri” dan activeer je de app op je smartphone automatisch.

siri_ultimate_guide_iphone_5s_hero

 

Wat wordt er gedaan met de data die deze apparaten verzamelen?

Als we een nieuw apparaat aanschaffen gaan we, zonder het te lezen, akkoord met alle voorwaarden die een merk vooraf stelt. In deze voorwaarden wordt ook de privacy van jou als gebruiker meegenomen. Er wordt toegelicht wat een fabrikant doet met de data die ze verzamelen op basis van jouw gebruik. Een goed voorbeeld van deze voorwaarden is die van Bixby, de spraakassistent van Samsung. Hierin staat het volgende beschreven:

We verkrijgen op verschillende manieren gegevens over u door middel van Bixby
We verkrijgen onder andere de volgende typen persoonlijke gegevens:

· Bixby-interacties. We verzamelen gegevens die u uitwisselt met Bixby door middel van uw interacties met de Services, met inbegrip van opnamen van uw gesproken opdrachten (zoals uw vragen, verzoeken en instructies), uw foto’s, uw aanraakhandelingen en andere input, en de informatie die u ontvangt van de Services (zoals reacties, antwoorden en inhoud). Indien u gegevens inzendt naar Bixby die van gevoelige aard zijn (bijvoorbeeld informatie over uw gezondheid), worden deze eveneens verzameld en verwerkt voor de hieronder genoemde doeleinden. We verzamelen deze informatie niet actief zonder eerst uw afzonderlijke uitdrukkelijke toestemming te vragen en als we deze informatie verzamelen, doen we dit alleen overeenkomstig de toepasselijke wetgeving. We kunnen ook andere gegevens verkrijgen in verband met uw gebruik van Bixby, met inbegrip van de gegevens (zoals gegevens in verband met de apps die u gebruikt, de websites die u bezoekt en uw lijsten met contactpersonen, foto’s, muziek, agendavermeldingen, bladwijzers, notities, wekkerinstellingen en inhoud en gegevens van andere apps, websites en services van Samsung of van derden) die we ontvangen van apps en services van Samsung en van derden die worden geraadpleegd of gebruikt door Bixby om u te voorzien van de Services (zoals apps voor sociale media, e-mail en instant messaging).

Ook geeft Samsung in deze privacyvoorwaarden aan wat er met de verkregen gegevens gedaan wordt:

Hoe we de verkregen gegevens gebruiken
We gebruiken de gegevens die we verkrijgen door middel van de Services om:

  • de Services aan u te leveren, bijvoorbeeld door te reageren op de verzoeken, vragen en instructies die u richt aan Bixby;
  • u te identificeren en te verifiëren zodat u bepaalde Services kunt gebruiken;
  • uw beleving van de Services te verbeteren en aan te passen, bijvoorbeeld door het leveren van inhoud en reacties die zijn toegesneden op onze gebruikers en de wijze waarop ze Bixby gebruiken;
  • met uw afzonderlijke instemming, met u te communiceren over onze producten en services, en u te voorzien van kennisgevingen, inhoud, meldingen, aanbiedingen, promoties, marketinginformatie, communicatie en advertenties;
  • te reageren op uw verzoeken en vragen;
  • onze bedrijfsactiviteiten uit te voeren, te evalueren en te verbeteren (onder andere door nieuwe producten te ontwikkelen en onze producten en de Services uit te breiden en te verbeteren; onze communicatie te beheren; onze producten, ons klantenbestand en de Services te analyseren; marktonderzoek uit te voeren; gegevensanalyse te verrichten; de administratie bij te houden en boekhoudkundige controles en andere interne functies uit te voeren);
  • het voor u mogelijk te maken te werken met en gebruik te maken van apps en services van derden;
  • bescherming te bieden tegen fraude en andere criminele activiteiten, claims en andere risico’s en deze te herkennen en te voorkomen; en
  • toepasselijke wettelijke vereisten, relevante industrienormen en onze beleidsregels, met inbegrip van deze Privacykennisgeving en het Privacybeleid voor het Samsung account na te leven en de handhaving daarvan af te dwingen.

Samsung kan dus gegevens delen met derden en je geeft hier, zonder dat je het weet, toestemming voor. Op deze wijze kunnen spraakassistenten, zoals Bixby en Siri, gegevens verzamelen op basis van de dingen die je zegt.

Ook slimme assistenten in huis nemen spraak op en kunnen dit koppelen. Er verscheen een tijdje terug een video van een dame die vroeg aan de Amazon Alexa of ze gekoppeld was aan de CIA. Hieronder zie je het resultaat van deze ondervraging:

 

Geen antwoord, terwijl ze zegt dat ze niet liegt en je écht wel hoort. We delen dus, terwijl we er toestemming voor geven, erg veel van onze data met verschillende partijen. Vervolgens gebruiken deze partijen dit voor advertising, maar ook om de veiligheid te kunnen waarborgen. Is het dus toeval dat je dat hotel in Milaan terugziet in de advertenties van Booking.com? Waarschijnlijk niet!

 

Geschreven door: Lex Soer

Laat je reactie achter!