Vero is uit het niks, ineens razend populair. Althans, als je de headlines op Google moet geloven. Kreten als “Instagram-alternatief” en “Instagram-rivaal” vliegen om je oren. Vero zou zelfs Facebook in de toekomst voorbij kunnen gaan. De bekende en normaal zo kritische blogsites vallen over elkaar heen. Het is een wedstrijd om zoveel mogelijk veren op een bepaalde plek van Vero te steken. Genoeg reden om zelf maar eens te ontdekken wat deze zogenaamde Facebook killer allemaal kan.

 

True social

Vero is Italiaans voor ‘echt’ en die naam is zeker geen toeval. Echt staat voor de ideologie achter de app ‘True Social’. Het is een social media platform waarop je, net als de andere platformen die we al kennen, content van jezelf of anderen kunt plaatsen. Het grote verschil met bijvoorbeeld Instagram, is dat Vero geen gebruik maakt van een ingewikkeld algoritme dat bepaald wat je wel of niet te zien krijgt. De volgorde waarin je posts te zien krijgt is chronologisch en bovendien niet vervuilt met advertenties. Vero is 100% advertentie vrij! Behalve foto’s kan je op Vero je favoriete muziek, films, series, boeken, locaties en linkjes delen. So far so good!

 

Vero

 

Installeren

Tijdens het installeren van de app krijg ik te maken met de eerste bug. De verificatiecode die ik via een sms krijg werkt niet. Nadat ik het installatieproces uiteindelijk toch succesvol heb doorlopen begin ik mij serieus af te vragen waar al die ophef over is. Van de 300 contacten in mijn telefoon maken twee personen gebruik van Vero. Beiden hebben helaas nog niks gepost. Ik moet dus nog even wachten op alle vernieuwde materie die ze met mij gaan delen. Tot het moment dat de gehele Facebook community zich richting Vero heeft verplaatst, moet ik mij maar even vermaken met content die al wel voor handen is.

 

Error

Wanneer ik mijn voorkeuren wil aangegeven, lijkt Vero dit niet te weten en begin ik zelf met zoeken. De Jeugd van Tegenwoordig blijkt nog niet echt geland te zijn op deze grandioze Facebook-killer. Ook op zoekopdrachten als Bruno Mars, Marvel en Narcos komen geen resultaten. Wel krijg ik de zoveelste server error! Maar ik vind het te vroeg om de app meteen helemaal af te schrijven. De server errors zullen ongetwijfeld verband houden met de plotselinge stroom aan nieuwe gebruikers. Ook zal de hoeveelheid content snel toenemen wat je timeline uiteindelijk aantrekkelijker maakt. Wel twijfel ik aan het gebrek van een algoritme. Zijn we inmiddels niet te veel gehecht aan content op maat? Persoonlijk vind ik het helemaal niet vervelend dat mijn Facebooktimeline vol staat met materie die ik interessant vind.

 

Vero_MockUp2

 

Privacy

Vero lijkt erg zwaar in te zetten op jouw privacy, maar wie even de moeite neemt om even de algemene voorwaarden te lezen begint daar al snel aan te twijfelen. In de voorwaarden staat dat alles wat jij post door de eigenaren, zowel op als buiten het platform mag worden gebruikt, zonder dat ze daarvoor moeten betalen. 

Bovendien is het goed om te weten dat de eigenaar, Ayman Hariri, een omstreden Libanese miljardair is. Voor hij de concurrentie met het grote boze Facebook aanging was hij eigenaar was van een Bouwbedrijf dat in 2016 maar liefst 2000 onbetaalde “moderne” slaven hield in een werkkamp.

True Social?

Geschreven door: Ron Lubbers

Laat je reactie achter!